"Etrafınızdaki dünya üzerinde etkiye yol açmadan tek bir gün bile geçiremezsiniz. Yaptıklarınız fark yaratır; o yüzden nasıl bir fark yaratmak istediğinize karar vermelisiniz."

Jane Goodall

Özel SEV Ortaokulu dünyamıza, sahip olduğumuz kaynaklara ve canlıların haklarına karşı saygılı ve duyarlı bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu bilinçle hareket ederek Uluslararası Eko Okullar Programının faaliyetlerini sürdürmektedir.

Eko-Okullar Programı ilköğretim okullarında çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır. Katılımcı yaklaşımıyla okullardaki öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar.

Okulumuz, Foundation for Enviromental Education in Europe (Avrupa Çevre Eğitim Vakfı'nı) temsilen, Foundation for Enviromental Education in Turkey (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) koordinatörlüğünde yürütülen "Eco-Schools" (Çocuklarda Çevre Uyumu) Projesinin üyesidir.

Eko-Okullar uluslararası bir projedir ve Avrupa'da bu projeye kayıtlı pek çok okul bulunmaktadır. Okulların çalıştığı ana tema her iki yılda bir değişmektedir. İki yıl boyunca programın 7 adımını başarıyla gerçekleştiren okullar Eko-Okullar Yeşil Bayrak Ödül başvurusu yaparlar.

Okulumuz programa üye olmasının ardından geri dönüşüm, su, biyolojik çeşitlilik temalarında çalışmalar yürütmüş olup en son 2021-22 eğitim öğretim yılı sonunda başarıyla gerçekleştirdiği çevreci çalışmaları sonucunda “Yeşil Bayrak” ödülünü kazanmıştır.

Eko-Okullar Programı, okullara çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program dahilinde yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü vermesi nedeni ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliği taşır. Yeşil Bayrak, uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko-etikettir.

EKO-TİM

Farklı sınıflardan seçilen öğrenciler ve bir koordinatör öğretmenden oluşmaktadır. Eko-Tim, programın okuldaki yürütücüsüdür. Koordinatör öğretmen ile iş birliği yapar. Okul eylem planının oluşturulması, uygulanması, okul toplumu ile paylaşılmasına kadar birçok aşamada aktif rol alır. Çeşitli etkinliklerde yer alarak Eko-Okul programı hakkında okuldaki arkadaşlarını bilinçlendirmeye çalışır.

• Öğrencilerimiz bu süreçte bir grup üyesi olarak;
  • Problemleri tanıma, çözüm üretme ve okul toplumu ile tartışma,
  • Birlikte hedefler belirleme ve bu hedefler doğrultusunda iş birliği yaparak ilerleme,
  • Karar verme ve kararlarını hayata geçirme,
  • Plan yapma ve rapor yazma,
  • Tüketim alışkanlıklarını değiştirme konusunda liderlik etme,
  • Güncel olayları takip ederek okul toplumunu haberdar etme ve aksiyon planı oluşturma,
  • İş birliği ile çalışarak ortak kararlar alabilme,
  • Doğal kaynakları koruma bilincini çevresinde de oluşturma,
  • Kendisinde ve çevresinde farkındalık yaratarak davranış değişikliği oluşturma becerisi kazanır.

ANA ÇALIŞMA TEMAMIZ

Özel SEV Ortaokulu’nun 2022-23 ve 2023-24 eğitim öğretim yıllarında ele alınacak ana çalışma teması “Çevre Kirliliği (hava, su, toprak, ışık kirliliği)” olarak belirlenmiştir.